Sejtjeink egyes saját részeik feláldozásával vágják el a válságot kiváltó "stressz" útját a tovább terjedés elől, majd a válság után a szétesett hálózatok közepére "supervisor" molekulákat állít a biológiai szervezet. Ez lenne a rövid summázata a sejt hálózati válságkezelésének, amit Csermely Péter a Természet Világa természettudományi közlöny legutóbbi számában kifejt. A biokémikus egy merész ugrással a sejthálózat elméletét kiterjeszti a társadalomra, szerinte az elmélet segítségével megtanulhatnánk, mi volna a követendő magatartás például a jelenlegi gazdasági válságot követően, és jobban megérthetnénk az egyes személyek és csoportok szerepét. Legalábbis én így értettem.

Mi történik a sejtekben, ha jön a válság?

A sejtnek a válság fiziológiai beavatkozást jelent, túl hideg, túl meleg, túl savas, lúgos kémhatás stb, amely a sejtek részleges vagy teljes pusztulását idézi elő. A sejt több ezer génje által kódolt fehérjék között kb 200 ezer kapcsolódás van. Az első, amit tesz a sejt, hogy ezeket a kapcsolatokat elvágja illetve megritkítja - írja a szerző. Ennek egyik előnye, hogy csökken a fehérjék ellátandó feladatainak száma, így több erőforrásuk marad válságkezelésre. Másrészt növeli az egyes részek önállóságát, a bekövetkezett sérülésekre nem kell az egész sejtnek válságreakciót adnia, tehát egyesek sértetlenül megússzák. A jelenség a járványok megelőzésére használt karanténra  hasonlít. Gazdasági folyamatokra fordítva pedig: cégek mennek tönkre, anyagi források, megrendelések tűnnek el. A válság elsöprő első szakaszát az önálló, erős cégek vészelik át legjobban csekélyebb külső kitettségük miatt. A vállalatok egyes tevékenységük, részlegeik leépítésével is próbálnak alkalmazkodni a válsághoz, ami szintén analógia a jelenségre.

Szétesés után újrarendeződés

Miután a válság darabjaira szabdalta a sejt részeit, az első sokk után a sejt nem marad tétlen, "újraszereli" magát. A sejt tanul. A válság után az elpusztult részeket már nem tudja újraépíteni, ezért új hálózati szerkezetet hoz létre.

A hálózatos vagy az író által kreatívoknak nevezett elemek játszák a kulcsszerepet abban, hogy miként fog kinézni az új hálózat. Az ő szerepük központi, meghatározzák milyen feladatok áramolnak a csoportok között, ezért nevezhetőek diktatórikusnak is, kapcsolataik kiterjedtek.

 

Kép a cikkből

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár az író az agy információ feldolgozó munkájával illusztrálja, hogy a töméntelen adathalmazon csak hálózatos gondolkodással tudunk kiigazodni, utalva a hálózatok egyetemleges használatára, úgy tűnik a kör logikus szélesítése nélkül huppanunk a biológiából a társadalomtudományokba, minthogy teljesen logikus, hogy a sejtek válság-reakciója a társadalomra is igaz lehet. Mindez szerintem mégsem ilyen egyszerű.

Az igaz, hogy a válság során üzleti és emberi kapcsolatok esnek szét, majd központosított támasz segít helyreállítani a meggyengült részek működését (pl. hitel- és egyéb segélycsomagok, európai és nemzetközi szervezetek mélyebb beleszólása az egyes országok szuverén működésébe). A cikk írója szerint a sejt tanul a válságból, a megújulás esélye a felépülés, és ez igaz a társadalomra is. A társadalomra gyakorolt "stressz-hatások" azonban nem olyan jól determinálható jelenségek, mint a fiziológiaiak. A gazdasági válság egyes tünetei ugyan modellezhetők, mégis azt mondhatjuk, hogy szinte senki nem számított arra, ami a világ gazdaságával végülis történt. Pedig nem ez volt az első válság. Azt is mondhatjuk, hogy a társadalmi-gazdasági rendszerek sokkal gyorsabban fejlődnek, mint ahogy a gének természetes mutációja a szervezetek működésében megnyilvánul. A gyorsabb fejlődés pedig azt is eredményezheti, hogy válságválaszok nincsenek, pillanatnyi jelleggel alakulnak, és még azonos feltételek mellett sem biztos, hogy ugyanazt a hatást érik el. Itt jön számításba a társadalom és a piaci szereplők érzelmi-hangulati szerepe. Valószínűleg ez az egyik lényegi különbség, ami miatt a sejtszintű válságválaszok nehezen hozhatók párhuzamba a bonyolult lét- és érdekviszonyú társadalommal.

Az viszont bizonyos, hogy szép és hasznos az a tanács, hogy a társadalom érték- és bizalmi szigeteire építve kell a társadalomnak megújulnia, mintegy irányító csoportot képezve az énképüket elvesztett többség előtt, kapcsolódásaik összekötésével szilárdítva a hálózatot - még ha ez inkább ideológiai meglátásnak tűnik is, mint a biológia és a társadalomtudományok egyenes következtetésének.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentalis.blog.hu/api/trackback/id/tr341780577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minato 2010.02.22. 14:45:15

Ne haragudj meg, hagy csatoljak két (3) idézetet (eddig nem tudtam hogy online is olvasható a TV, köszönet érte!), annak aki nem akarja végigolvasni az amúgy érdekes de hosszú cikket, a lényeg az utolsó mondat:

"Mit tegyen a társadalom azon anómiás 71%-a, akiben ez az önkép minden bizonnyal megsérült? Merje megtenni az első lépést. Ne azokhoz kapcsolódjon, akik ugyanolyanok, mint ő, hanem azokhoz, akik olyanok, amilyenné lenni szeretne. Adjon egyetlen pozitív gesztust, egyetlen valóságos, vagy képletes mosolyt. Ezzel beindul egy angyali kör. Visszajelzést kap, amely erősíti a pozitív énképét. A pozitív énkép pedig segíti a következő mosolyt. Ezt alátámasztja az, hogy az internetes közösségi hálózatokban az önmagukról mosolygó arcképet felrakó embereknek általában sok mosolygó arcképű ember az ismerőse, és fordítva: a savanyúképűeket kevés, de hasonlóan savanyúképű ismerős veszi körül (Christakis és Fowler, 2009)....

"Magyarországonn a társadalmi hálózat szétesése még az átlagosnál is jellemzőbb, fenyegetőbb válságjelenség. Kopp Mária és munkatársai adatai alapján a társadalmi hálózatok kialakulását nagymértékben gátló anómia mértéke a magyar társadalomban 2002 és 2006 között 54%-ról 71%-ra nőtt (Kopp, 2008)."

Illetve a megoldás ami eséllyel kecsegtet a szerző szerint:

"Az eredményeink megmutatták, hogy a válság nem katasztrófa, hanem esély. Esély arra, hogy valami újat, jobbat állítsunk elő. A megoldás egyik nagyon fontos kulcsa a kezünkben van. Egy furcsa helyzet állt azonban elő. A kulcs egyikünk kezében sincs külön-külön, hanem mindegyikünk kezében van együttesen. Ideje lenne szétnézni. "

Minato

mentális cukorka 2010.02.22. 14:53:02

@minato:
Kedves Minato!
Olvastam a teljes cikket, ahogy az általad beidézett mondatokat is. Nagyra értékelem a szerző fejtegetését a biológiai rendszerekről, és nem mondom, hogy nem szimpatizálok a meglátásaival és ajánlásaival, mindössze felhívtam a figyelmet rá, hogy a biokémiával ellentétben a társadalomtudományhoz nem lehet ilyen determinisztikus sémákkal közelíteni.

minato 2010.02.22. 15:17:21

@mentális cukorka:
Kedves Cukorka!
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a társadalmat sokismeretlenes, nemdeterminisztikus (ergo megoldhatatlan) rendszerekkel lehet modellezni, hasonlóan az időjáráshoz ahol a kaotikus folyamtoknak köszönhetően az input paraméterekből alig (vagy időben növekvő nagy tévedési valőszínűséggel) meghatározható a kicsit is távoli jövő eredménye.

Nagyra értékelem a szerzőt, abban hogy mert párhuzamot vonni a "műholdas meteorológia megfigyeléshez", hasonlót követett el, mellőzve a rendszer valódi belső bonyolultságát, a számításokat, modellezést, tisztán a látott képek, tapasztaltak alepján próbált következtetni a folyamatoka alakulására!
Mivel a látott képek alapján van esély a "jóslásra" nem lehet kijelenteni hogy ez egy hibás út, mivel csak egy adalék ahhoz hogy bizonyos paraméterek fennállása esetén milyen végeredmény valószínűsíthető.
Minato
süti beállítások módosítása